aderen en hart

Ons bloed bestaat voor een groot gedeelte uit bloedplasma met daarin mineralen, rode en witte bloedlichaampjes en trombocyten. Ook transporteert ons bloed belangrijke bouwstoffen voor onze cellen zoals suikers, vetten en eiwitten.

De zouten in ons bloed bestaan uit positief en negatief geladen ionen. Voorbeelden hiervan zijn een natriumion met een +1-lading, een magnesiumion met een +2-lading, een calciumion met een +2-lading, een chloride ion met een -1-lading en een fosfaat-ion met een -3- lading.

Bergkristal

Kristalvormen van edelstenen en halfedelstenen

Mineralen komen in zeven kristalvormen op aarde voor. Zo heb je kristallen die zeshoekig van vorm zijn of bijvoorbeeld kubusvormig. Je hebt zeldzame kristallen en deze noemen we halfedelstenen of edelstenen. Robijn, smaragd, saffier en diamant zijn voorbeelden van bekende edelstenen. Citrien, zirkoon, bergkristal en amethist zijn bekende halfedelstenen.

magnetismWist u dat de allereerste kosmonauten die voor langere tijd aan boord waren van een ruimtestation allemaal ziek werden? In eerste instantie werd gedacht dat het te maken had met een te grote dosis ingeblikt voedsel en erg weinig lichaamsbeweging.

Na een aantal experimenten werd echter ontdekt dat het voortkwam uit het ontbreken van het contact met het magnetisch veld van de aarde! Er werd een speciale magnetisme-generator ontwikkeld en nadat deze geplaatst was waren alle klachten verdwenen!