Bergkristal

Kristalvormen van edelstenen en halfedelstenen

Mineralen komen in zeven kristalvormen op aarde voor. Zo heb je kristallen die zeshoekig van vorm zijn of bijvoorbeeld kubusvormig. Je hebt zeldzame kristallen en deze noemen we halfedelstenen of edelstenen. Robijn, smaragd, saffier en diamant zijn voorbeelden van bekende edelstenen. Citrien, zirkoon, bergkristal en amethist zijn bekende halfedelstenen.

 

Kristallen kunnen ook in verschillende patronen geslepen worden waardoor er een bijzonder effect van lichtbreking en spiegeling optreedt. Deze geslepen stenen worden gebruikt om allerlei sieraden van te maken. We gaan ons nu beperken tot bergkristal omdat dit helende eigenschappen op de totale gezondheid van het menselijk lichaam heeft.

 

Geschiedenis van bergkristal

Ten tijde van het Mesolithicum kende men  al bergkristal. Ook in de Romeinse tijd werd bergkristal uit de Alpen onder de naam "versteend ijs" op de markt gebracht. Theofratus noemde het "krystallos". Ook Plinius de Oudere maakte er melding van. De naam 'kwarts" is in 1529 ingevoerd door Georgius Agricola. In oude culturen werden sieraden van edelstenen en halfedelstenen voornamelijk gedragen door de elite, de priesters en priesteressen.

De volkeren uit het Oosten beschouwden bergkristal vaak als steen van geduld en volmaaktheid. Tibetanen gebruiken nu nog steeds bergkristal om wonden te behandelen.

Effecten op de gezondheid

Kristallen hebben verschillende geneeskrachtige eigenschappen. Per kristalsoort of kristalfamilie zijn er specifieke eigenschappen die hun kenmerk vormen. Zo wordt de paarse amethist gebruikt om rust in de gedachtewereld van mensen te brengen en dit heeft een ontspannend effect. Gele citrien wordt gebruikt om depressiviteit tegen te gaan. Bergkristal of helder kwarts heeft een helende werking op het gehele menselijk lichaam.

Bergkristal is het kristal met de meeste mogelijkheden. Het heeft een breedspectrumwerking op diverse kwalen en aandoeningen van het fysieke lichaam. Bergkristal versterkt ons zelfgenezend vermogen. Het bestaat uit siliciumdioxide. Alle weefsels in ons lichaam bevatten siliciumdioxide, met name huid, haar, botten, nagels en tanden. Bergkristal werkt dus vooral op klachten die hiermee van doen hebben: eczeem, slechte huid, wondjes, puistjes, acné, haaruitval, zweetvoeten maar ook op het helen van diverse emoties.

Spirituele effecten

Bergkristal reinigt en versterkt de fijnstoffelijke lichamen. Het lost energetische blokkades op in de chakra’s en de meridianen. Het heeft een reinigende en versterkende werking op ons auraveld.

Het gebruik van bergkristal in NeoQuartz-matrassen

Het NeoQuartz-matras is enkele jaren geleden ontwikkeld door Johan van Lier en Jan Severens. Johan is natuurgeneeskundige en wetenschapper en Jan is gespecialiseerd in persoonlijke adviezen in slaapcomfort en het maken van matrassen op maat. Zij hebben hun gezamenlijke expertise gebruikt om het NeoQuartz-matras te ontwikkelen. Een matras dat garant staat voor het ultieme nieuwe slapen.

In NeoQuartz-matrassen bevindt zich namelijk een unieke technologische laag met honderden zeldzame aardmagneten en zeer veel bergkristallen. De afzonderlijke bergkristallen en magneten zijn in een specifiek patroon verdeeld door het matras.  Dit patroon is na zes jaar onderzoek tot stand gekomen als het meest optimale patroon dat de menselijke gezondheid ondersteunt als je erop ligt of slaapt. De bergkristallen staan onderling weer met elkaar in verbinding en vormen één groot kristalveld. Het bereik van dit veld is wel tot 60 cm boven het matras. Als mensen hierop rusten of slapen liggen zij met hun lichaam in dit helende veld van bergkristalenergie. Dit blijkt een ontspannende positieve werking op de gezondheid te hebben.

Door de speciale combinatie met honderden magneten blijken de geneeskrachtige eigenschappen nog versterkt te worden. Lees in deze blog specifiek over de werking van magnetisme op je lichaam.

Tijdens de diepere ontspanning gedurende de slaap wordt het effect van de geneeskrachtige werking van de bergkristallen nog groter. Zo wordt er aan je gezondheid gewerkt terwijl je rust of slaapt op een NeoQuartz matras.